Feng shui inredning - Allt du behöver veta

Publicerad den

av

 inom

Feng shui inredning – Allt du behöver veta

Feng shui, som betyder ”vind och vatten” på kinesiska, är en filosofisk lära som utvecklades för över 3 000 år sedan. Det bygger på idén att energier, eller ”chi”, flödar genom allt och påverkar vårt välbefinnande. Genom att arrangera möbler, färger och dekorationer på ett sätt som främjar ett bra energiflöde, kan vi förbättra vår hälsa, lycka och framgång.

De fem elementen i feng shui

I feng shui spelar de fem elementen – trä, eld, jord, metall och vatten – en central roll. Varje element representerar olika aspekter av livet och kan påverka ditt hem på unika sätt.

 • Trä: Symboliserar tillväxt och vitalitet. Använd gröna växter och trädekorationer för att införa denna energi.
 • Eld: Står för passion och energi. Röda och orange färger, samt ljus och lampor, kan användas för att aktivera eldenergin.
 • Jord: Representerar stabilitet och näring. Jordfärger som beige och brunt, samt keramik och stenar, kan användas för att skapa en jordnära atmosfär.
 • Metall: Symboliserar klarhet och precision. Vita, grå och metalliska färger, samt metallföremål, kan användas för att införa metallenergi.
 • Vatten: Står för lugn och rikedom. Blå och svarta färger, samt vattenelement som akvarier och fontäner, kan användas för att aktivera vattenenergin.

Hur du arrangerar möbler enligt feng shui

Möblernas placering är en av de viktigaste aspekterna av feng shui. Här är några grundläggande tips för att skapa ett bra energiflöde i ditt hem:

 • Sängens placering: Placera din säng så att du kan se dörren från där du ligger, men undvik att ha den direkt i linje med dörren. Detta ger en känsla av säkerhet och kontroll.
 • Soffa och stolar: Placera soffan och stolarna mot en vägg för att ge stöd och skapa en känsla av stabilitet. Undvik att ha dem ”flytande” mitt i rummet.
 • Skrivbord: Placera skrivbordet så att du sitter med ansiktet mot dörren, men inte direkt i linje med den. Detta hjälper till att främja fokus och produktivitet.

Färger och feng shui

Färger spelar en stor roll i feng shui eftersom de påverkar vårt humör och energinivåer. Här är några färger och deras betydelser:

 • Röd: Står för passion och energi. Använd sparsamt för att undvika överstimulering.
 • Blå: Symboliserar lugn och avkoppling. Perfekt för sovrum och badrum.
 • Grön: Representerar tillväxt och balans. Idealisk för vardagsrum och kök.
 • Gul: Står för glädje och värme. Bra för kök och matsalar.
 • Vit: Symboliserar renhet och klarhet. Kan användas i alla rum för att skapa en känsla av rymd och enkelhet.

Skapa ett harmoniskt hem med feng shui

För att skapa ett harmoniskt hem med feng shui, följ dessa enkla steg:

 1. Rensa röran: Börja med att rensa bort alla onödiga föremål. Röran blockerar energiflödet och skapar stress.
 2. Använd speglar klokt: Speglar kan förstärka energiflödet och skapa en känsla av rymd. Placera dem så att de reflekterar vackra vyer och ljus.
 3. Använd växter: Växter renar luften och tillför liv och energi till ditt hem. Välj växter med runda blad för att främja mjuk och positiv energi.
 4. Belysning: Bra belysning är avgörande för ett positivt energiflöde. Använd en kombination av naturligt ljus och lampor för att skapa en ljus och inbjudande atmosfär.

Feng shui i olika rum

Varje rum i ditt hem har en specifik funktion och kräver olika feng shui-åtgärder. Här är några tips för olika rum:

 • Sovrum: Skapa en lugn och avkopplande atmosfär med mjuka färger, bekväma möbler och minimalt med elektronik. Använd gardiner för att blockera ut ljus och skapa en känsla av trygghet.
 • Kök: Håll köket rent och organiserat för att främja hälsa och välstånd. Använd jord- och träelement för att skapa en balanserad atmosfär.
 • Vardagsrum: Skapa en social och inbjudande atmosfär med bekväma sittplatser och gott om utrymme för att röra sig. Använd växter och konstverk för att tillföra liv och personlighet.
 • Badrum: Badrummet är en plats för rening och avkoppling. Använd blå och vita färger för att skapa en fräsch och ren känsla. Håll badrummet välventilerat och använd doftljus för en extra touch av lyx.

Feng shui och ditt arbetsrum

Ditt arbetsrum eller hemmakontor är en plats där du vill främja fokus och produktivitet. Här är några feng shui-tips för ditt arbetsrum:

 • Placera skrivbordet rätt: Sitt med ansiktet mot dörren men inte direkt i linje med den. Detta hjälper dig att känna dig trygg och i kontroll.
 • Använd rätt färger: Använd färger som främjar fokus och lugn, som blått och grönt. Undvik för starka färger som kan distrahera.
 • Håll ordning: Ett städat och organiserat arbetsrum främjar klarhet och effektivitet. Använd hyllor och lådor för att hålla ordning på papper och material.

Feng shui för rikedom och välstånd

Många människor använder feng shui för att attrahera rikedom och välstånd. Här är några tips för att förbättra din ekonomiska lycka med feng shui:

 • Aktivera rikedomshörnet: Enligt feng shui är sydöstra hörnet av ditt hem kopplat till rikedom och välstånd. Placera en växt, en fontän eller en symbol för rikedom i detta område för att aktivera energin.
 • Använd vattenelement: Vatten är kopplat till rikedom i feng shui. En fontän eller ett akvarium i ditt hem kan hjälpa till att aktivera rikedomens energi.
 • Håll ingången ren och inbjudande: Din ytterdörr är ingången för energiflödet i ditt hem. Håll den ren och välkomnande för att attrahera positiv energi och möjligheter.

Feng shui och hälsa

Feng shui kan också användas för att förbättra din hälsa och välmående. Här är några tips för att skapa en hälsosam miljö:

 • Använd naturliga material: Använd möbler och dekorationer av naturliga material som trä och bomull för att skapa en hälsosam och balanserad miljö.
 • Placera växter i ditt hem: Växter renar luften och tillför liv och energi. De kan också bidra till att skapa en lugn och avkopplande atmosfär.
 • Undvik skarpa kanter: Möbler och dekorationer med mjuka, runda kanter främjar en lugn och harmonisk energi.

Feng shui för att skapa ett lyckligt hem

Att skapa ett lyckligt hem med feng shui handlar om att balansera energierna och skapa en miljö som främjar välbefinnande och harmoni. Genom att följa dessa enkla tips kan du skapa en plats där du känner dig trygg, glad och avslappnad.

Feng shui är en kraftfull verktyg för att förbättra ditt liv genom att skapa balans och harmoni i ditt hem. Genom att förstå och tillämpa dessa principer kan du skapa en miljö som stödjer din hälsa, lycka och framgång. Så varför inte börja idag? Börja med små förändringar och se hur ditt hem förvandlas till en plats av positiv energi och välmående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *