Posted on 

 by 

 in 

Fisk, fågel eller mittemellan – Hur val av positionering påverkar ditt varumärke på mässor

Att välja rätt positionering för ditt varumärke på en mässa kan vara en utmaning. Ska du välja en plats i hörnet eller mitt i gången? Bredvid ditt största konkurrent eller längst ifrån dem? I den här artikeln ska vi diskutera tre olika positioneringsstrategier – fisk, fågel eller mittemellan – och hur de kan påverka ditt varumärke på mässor.

Fiskpositionering

Fiskpositionering är när du väljer en plats som är undanskymd eller avskild från huvudgången på mässan. Detta kan vara en liten monter i hörnet eller längst bak i utställningshallen. Fördelen med fiskpositionering är att det kan locka till sig besökare som är intresserade av att upptäcka nya och okända varumärken. Nackdelen är dock att det kan vara svårt att sticka ut bland all konkurrens på en mässa och det kan ta längre tid att locka till sig besökare.

Fågelpositionering

Fågelpositionering är när du väljer en plats som är högt upp på en mässa, till exempel en balkong eller en stor monter. Fördelen med fågelpositionering är att det kan ge dig en bra översikt över hela mässan och göra att ditt varumärke syns från långt håll. Nackdelen är att det kan vara dyrt att få en plats på höjden och du kan också ha svårt att nå besökare på lägre nivåer.

Mittemellanpositionering

Mittemellanpositionering är när du väljer en plats som ligger mitt i utställningshallen, till exempel i en central gång eller bredvid en stor konkurrent. Fördelen med mittemellanpositionering är att det kan ge dig en bra balans mellan att sticka ut och att nå ut till en bredare publik. Det kan också göra att du enkelt kan locka till dig besökare som passerar förbi. Nackdelen är dock att du kan ha svårt att sticka ut bland alla andra varumärken och konkurrenter.

Hur välja rätt positionering för ditt varumärke

För att välja rätt positionering för ditt varumärke på en mässa är det viktigt att ha en klar bild av dina mål och strategier. Fråga dig själv: Vad vill jag uppnå på mässan? Vill jag ha så många besökare som möjligt eller vill jag rikta mig till en specifik publik? Vill jag sticka ut från mängden eller vill jag integrera mig i mässans tema?

Det är också viktigt att tänka på din budget och ditt varumärkes unika egenskaper. Om du har ett litet budget och inte har mycket att investera i en stor monter kan en fiskpositionering vara det bästa alternativet. Om ditt varumärke har en unik produkt eller tjänst som du vill marknadsföra på ett kreativt sätt kan en fågelpositionering hjälpa dig att synas och sticka ut på mässan. Om du däremot vill ha en balans mellan att nå ut till en bredare publik och att ha en bra synlighet kan en mittemellanpositionering vara det rätta valet.

Tips för att lyckas på mässan

Oavsett vilken positionering du väljer för ditt varumärke på mässan finns det några tips som kan hjälpa dig att lyckas. Här är några av dem:

  • Var synlig: Oavsett var du placerar dig på mässan är det viktigt att synas och göra dig märkbar för besökarna. Använd tydliga skyltar, belysning och andra visuella hjälpmedel för att locka till dig uppmärksamhet.
  • Var engagerande: Engagera besökare på mässan genom att ha interaktiva element i din monter, till exempel en tävling eller en demonstration av din produkt eller tjänst.
  • Var informativ: Ge besökare information om ditt varumärke och vad du erbjuder. Se till att ha tydliga och lättförståeliga skyltar, broschyrer eller andra marknadsföringsmaterial.
  • Var välkomnande: Skapa en välkomnande atmosfär i din monter genom att ha en bekväm sittplats, servera drycker och snacks och ha en trevlig personal som är redo att hjälpa och svara på frågor.

Sammanfattningsvis är valet av positionering för ditt varumärke på en mässa en viktig strategisk beslut som kan påverka din synlighet och framgång på evenemanget. Oavsett om du väljer en fisk, fågel eller mittemellanpositionering är det viktigt att ha klara mål och strategier för ditt varumärke på mässan, samt att implementera tips och tricks för att locka till dig uppmärksamhet och engagera besökare. Med rätt positionering och marknadsföringsstrategi kan din närvaro på mässan bli en stor succé för ditt varumärke och hjälpa dig att nå ut till en bredare publik och öka din synlighet på marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *