Posted on 

 by 

 in 

Att arbeta med betong: En intervju med Monika Holmqvist, grundare av Coco Form

Betong är kanske inte det första materialet man tänker på när man tänker på inredning och design. Men för Monika Holmqvist, grundare av företaget Coco Form, är betong det perfekta materialet för att skapa vackra och hållbara inredningsdetaljer och tillbehör.

I denna intervju kommer vi att få en inblick i Monikas designprocess och hur hon arbetar med betong. Vi kommer också att få höra om hennes erfarenheter av att starta och driva ett eget företag inom inredningsbranschen.

Från arbetsterapeut till formgivare

Monika Holmqvist har en bakgrund som arbetsterapeut, men hennes passion för design och hantverk har alltid funnits med henne. Det var under en kurs i betonggjutning som hon först upptäckte materialets potential och började experimentera med olika tekniker.

Efter att ha tillverkat några få produkter för vänner och familj började hon få förfrågningar från andra som var intresserade av att köpa hennes produkter. Det var då hon insåg att hon kunde ha en framtid som formgivare och entreprenör.

Starten av Coco Form

År 2012 grundade Monika företaget Coco Form, som tillverkar inredningsdetaljer och tillbehör i betong. Företaget har sedan dess växt och expanderat och Monika har utvecklat sin teknik och design.

Coco Forms produkter är kända för sin enkelhet och elegans, och används ofta för att skapa en minimalistisk och modern inredning. Produkterna är tillverkade för hand och varje stycke är unikt.

Att arbeta med betong

Betong är ett mångsidigt material som kan användas för att skapa allt från byggnader till inredningsdetaljer. Men att arbeta med betong som material för inredningsdetaljer kan vara utmanande.

En av de största utmaningarna är att få betongen att ta form och att se till att den stelnar på rätt sätt. Det kräver också mycket tålamod och precision.

Men för Monika är det också dessa utmaningar som gör det så spännande att arbeta med betong. Hon älskar utmaningen att få materialet att göra det hon vill, och hon älskar att det är ett så tacksamt material att arbeta med.

Designprocessen

Monikas designprocess börjar alltid med en idé eller en skiss. Sedan börjar hon att experimentera med betongen för att se om idén är genomförbar. Hon använder olika verktyg och tekniker för att få betongen att ta form på rätt sätt.

När formen är klar låter hon betongen stelna och sedan slipar och polerar hon ytan för att få den perfekta finishen. Det är en process som tar tid och kräver mycket tålamod och precision, men resultatet är alltid värt det.

Tips för blivande formgivare och entreprenörer

Monika har några tips för blivande formgivare och entreprenörer som vill arbeta med betong eller starta sitt eget företag inom inredningsbranschen:

  1. Var beredd på att det kan ta tid att lära sig tekniken och att arbeta med betong. Det är viktigt att vara tålmodig och öva mycket.
  2. Ha en tydlig vision för dina produkter och din designstil. Detta kommer att hjälpa dig att skapa en enhetlig produktlinje som passar din målgrupp.
  3. Var inte rädd för att experimentera och prova nya tekniker och material. Det är genom att prova nya saker som du kan utveckla och förbättra dina produkter.
  4. Ha en stark närvaro på sociala medier. Det är viktigt att marknadsföra dina produkter och nå din målgrupp på plattformar som Instagram och Facebook.
  5. Var öppen för att samarbeta med andra designers och företag inom inredningsbranschen. Det kan vara en bra möjlighet att nå en större publik och få nya idéer och inspiration.

Coco Forms framtid

Coco Form har expanderat mycket sedan starten 2012. Idag har företaget ett brett utbud av produkter, från lampor och vasar till krukor och ljusstakar.

Monika har en vision om att fortsätta utveckla företaget och att expandera till fler marknader. Hon vill också fortsätta att experimentera med betong och hitta nya sätt att använda materialet.

Slutord

Att arbeta med betong som material för inredningsdetaljer och tillbehör kan vara utmanande, men det kan också vara väldigt givande. Monika Holmqvist, grundare av Coco Form, är ett exempel på hur man kan skapa en framgångsrik karriär inom inredningsbranschen genom att vara tålmodig, öva mycket och ha en stark vision för sin designstil.

Genom att följa Monikas tips och experimentera med betong och andra material kan blivande formgivare och entreprenörer skapa unika och vackra produkter som passar en minimalistisk och modern inredning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *