Klassisk inredning - Allt du behöver veta

Publicerad den

av

 inom

Klassisk inredning – Allt du behöver veta

Klassisk inredning är en stil som hämtar inspiration från olika historiska perioder, särskilt från antikens Grekland och Rom samt 1700- och 1800-talets Europa. Den kännetecknas av eleganta möbler, harmoniska färger och detaljerad arkitektur. Klassisk inredning strävar efter balans, symmetri och en känsla av tidlöshet.

Färgschema för klassisk inredning

En av de viktigaste aspekterna av klassisk inredning är färgschemat. Traditionella färger som används inkluderar:

 • Neutraler: Vit, beige, grå och krämfärger är vanliga och skapar en lugn och elegant bas.
 • Jordtoner: Bruna, gröna och dämpade blå nyanser kompletterar de neutrala färgerna och ger rummet djup.
 • Accentfärger: Djupa röda, guld och mörkblå toner används sparsamt för att lägga till kontrast och intresse.

Genom att hålla dig till dessa färger kan du skapa en harmonisk och sammanhängande look som känns både elegant och tidlös.

Möbler och material

Möbler i klassisk inredning är ofta robusta, välgjorda och detaljerade. Några kännetecken inkluderar:

 • Material: Massivt trä, såsom ek, mahogny och valnöt, är vanliga val. Möbler kan ha intarsia, utsmyckade sniderier och inläggningar.
 • Polstring: Möbler är ofta klädda i lyxiga tyger som sammet, siden eller brokad. Färgerna på tygerna matchar oftast det övergripande färgschemat.
 • Form: Möbler har ofta rundade former och mjuka linjer, vilket bidrar till en inbjudande atmosfär.

Dekorativa element

För att fullborda den klassiska looken, är det viktigt att lägga till dekorativa element som kompletterar möblerna och färgschemat.

 • Speglar: Stora, inramade speglar med detaljerade ramar kan hjälpa till att skapa en känsla av rymd och ljus.
 • Tavlor och konstverk: Välj konstverk som speglar den klassiska stilen, såsom landskap, porträtt eller historiska scener.
 • Textilier: Gardiner, kuddar och mattor i matchande färger och mönster kan bidra till en enhetlig och elegant look.
 • Belysning: Kristallkronor, lampetter och bordslampor i mässing eller brons är perfekta för att skapa en varm och inbjudande atmosfär.

Hur man skapar en klassisk inredning i ditt hem

Att skapa en klassisk inredning behöver inte vara svårt eller dyrt. Här är några steg för att hjälpa dig att komma igång:

 1. Börja med en neutral bas: Måla väggarna i en mjuk, neutral färg som vit, beige eller ljusgrå.
 2. Välj tidlösa möbler: Investera i några välgjorda, klassiska möbler i massivt trä. Leta efter möbler med detaljerade sniderier och intarsia.
 3. Lägg till textilier: Välj gardiner, kuddar och mattor i lyxiga tyger och klassiska mönster.
 4. Dekorera med konst och speglar: Häng tavlor och speglar på väggarna för att skapa intresse och djup.
 5. Använd rätt belysning: Installera kristallkronor eller lampetter för att ge rummet en sofistikerad och varm känsla.

Klassisk inredning för olika rum

Klassisk inredning kan anpassas till olika rum i ditt hem. Här är några idéer för hur du kan tillämpa stilen i olika utrymmen:

Vardagsrum

Vardagsrummet är ofta hjärtat i hemmet och ett perfekt ställe att visa upp din klassiska inredningsstil. Använd en stor, bekväm soffa klädd i ett lyxigt tyg, och komplettera med eleganta sidobord i massivt trä. Lägg till en stor matta med ett klassiskt mönster, och dekorera väggarna med konstverk och en stor spegel.

Sovrum

I sovrummet kan du skapa en avkopplande och elegant atmosfär med hjälp av en sängram i massivt trä, gärna med detaljerade sniderier. Välj sängkläder i mjuka, neutrala färger och lyxiga tyger. Använd nattduksbord i samma stil som sängramen, och lägg till bordslampor i mässing eller brons för en varm belysning.

Kök

Köket kan också dra nytta av klassisk inredning. Välj skåp i massivt trä med klassiska detaljer och handtag i mässing eller brons. Använd marmorbänkskivor för en lyxig touch, och dekorera med porslin och glas i klassisk stil. En stor, dekorativ kökslampa kan bli pricken över i:et.

Badrum

Även badrummet kan inredas i klassisk stil. Använd kakel i neutrala färger, och välj en handfatsskåp i massivt trä med eleganta detaljer. Lägg till speglar med vackra ramar, och använd klassiska armaturer i mässing eller krom. Avsluta med handdukar i mjuka, neutrala färger och lyxiga material.

Fördelar med klassisk inredning

Det finns många fördelar med att välja klassisk inredning för ditt hem:

 • Tidlöshet: Klassisk inredning går aldrig ur stil och kan anpassas över tid.
 • Elegans: Stilen ger ditt hem en sofistikerad och elegant atmosfär.
 • Kvalitet: Möbler och material som används i klassisk inredning är ofta av hög kvalitet och hållbara.
 • Mångsidighet: Klassisk inredning kan anpassas till olika rum och behov, och kan kombineras med moderna inslag för en unik look.

Klassisk inredning för alla budgetar

Det är en vanlig missuppfattning att klassisk inredning måste vara dyr. Det finns sätt att uppnå denna eleganta stil utan att spräcka budgeten:

 • Second hand: Leta efter begagnade möbler och dekorationer i antikaffärer eller på nätet. Många klassiska möbler kan köpas till rimliga priser och restaureras vid behov.
 • DIY-projekt: Skapa egna dekorativa element genom att måla om möbler eller skapa egna konstverk. Detta kan ge en personlig touch till ditt hem.
 • Prioritera: Investera i några få, högkvalitativa möbler och bygg sedan ut din inredning gradvis. Det är bättre att ha några få vackra möbler än många billiga.

Klassisk inredning för ditt hem

Klassisk inredning är en stil som aldrig går ur tiden. Genom att följa dessa tips och råd kan du skapa ett hem som är både elegant och inbjudande. Oavsett din budget eller stilpreferenser, finns det alltid sätt att integrera klassisk inredning i ditt hem. Det handlar om att hitta rätt balans mellan detaljer, material och färger för att skapa en harmonisk och tidlös atmosfär.

Kom ihåg, klassisk inredning handlar inte bara om att följa reglerna, utan också om att uttrycka din personliga stil. Anpassa råden efter dina behov och skapa ett hem som du älskar att vara i. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *