Kolonial inredning - Allt du behöver veta

Publicerad den

av

 inom

Kolonial inredning – Allt du behöver veta

Kolonial inredning är en stil som utvecklades under kolonialtiden, när européer bosatte sig i tropiska länder och blandade sina egna designprinciper med lokala traditioner och material. Resultatet blev en unik och harmonisk blandning av västerländsk elegans och exotisk charm.

Grundelement i kolonial inredning

För att skapa en kolonial inredning i ditt hem behöver du fokusera på några grundläggande element:

 • Möbler: Robust och mörkt trä är typiskt för kolonial möbeldesign. Mahogny, teak och ebenholts är vanliga träslag. Möblerna har ofta utsmyckade detaljer och är både funktionella och dekorativa.
 • Färgschema: Naturliga färger dominerar, såsom jordtoner, beige, brunt, och grönt. Dessa färger ger en varm och inbjudande känsla som är perfekt för kolonial stil.
 • Textilier: Använd textilier som linne och bomull i neutrala färger eller med diskreta mönster. Vävd rotting och bambu är också vanliga material i kolonial inredning.
 • Dekorationer: Fyll ditt hem med exotiska detaljer som handgjorda korgar, antika kartor, och konstföremål från olika kulturer. Växter som palmer och orkidéer ger också en tropisk känsla.

Koloniala möbler

Möbler är hjärtat i kolonial inredning. De är oftast tillverkade av mörkt trä och har en solid konstruktion som signalerar kvalitet och hållbarhet. Här är några möbeltyper som är typiska för stilen:

 • Chesterfieldsoffa: En ikonisk möbel som ofta förknippas med kolonial inredning. Den har ett djupt, knappat läder och en robust struktur.
 • Teakskåp: Teak är ett hållbart träslag som ofta används i kolonial stil. Ett stort, vackert skåp i teak kan vara ett centralt fokus i ditt vardagsrum.
 • Kistor: Kistor av trä och metall var vanliga under kolonialtiden och fungerar både som förvaring och dekorativa inslag.
 • Koloniala sängar: Dessa sängar har ofta en hög huvudgavel och är tillverkade av massivt trä. De kan också ha baldakin och snidade detaljer som ger ett lyxigt intryck.

Färgscheman och material

Färgerna och materialen i kolonial inredning speglar ofta den naturliga omgivningen. Här är några tips för att välja rätt färger och material:

 • Väggar: Måla väggarna i mjuka, naturliga toner som beige, sand eller olivgrön. Dessa färger ger en lugn och harmonisk bakgrund för dina möbler och dekorationer.
 • Golv: Trägolv är ett måste. Välj mörka träslag för att skapa en autentisk kolonial känsla. Du kan också använda stora mattor i neutrala färger eller med diskreta, etniska mönster.
 • Textilier: Använd linne, bomull och siden för gardiner, kuddar och överkast. Dessa material är både lyxiga och bekväma, och bidrar till en varm atmosfär.

Dekorativa inslag

För att fullända din koloniala inredning behöver du rätt dekorationer. Här är några idéer:

 • Antika föremål: Leta efter antika kartor, gamla globus, och vintage resväskor. Dessa föremål ger en känsla av äventyr och upptäcktsresor.
 • Konst och hantverk: Tavlor och skulpturer från olika kulturer ger en internationell touch. Välj konstverk som speglar din personliga smak och resor.
 • Växter: Tropiska växter som palmer, fikusar och orkidéer är ett utmärkt sätt att ge liv åt ditt hem och skapa en fräsch, naturlig atmosfär.
 • Belysning: Använd lampor i naturmaterial som bambu och rotting. Ljuset bör vara mjukt och varmt för att skapa en mysig stämning.

Hur du skapar ett kolonialt vardagsrum

Ditt vardagsrum är ofta hjärtat i ditt hem, och att skapa en kolonial atmosfär här kan ge hela ditt hus en ny känsla. Börja med att välja en stor, bekväm soffa i mörkt läder eller tyg. Kombinera den med ett massivt träbord och några antika stolar. Lägg till ett par stora, gröna växter i hörnen och dekorera med exotiska kuddar och filtar.

Kolonial inredning i sovrummet

För ett kolonialt sovrum, välj en stor säng med en snidad trähuvudgavel. Använd linne- eller bomullslakan i naturliga färger och lägg till en vacker himmelsäng för en lyxig touch. Placera ett teakskåp eller en antik byrå i rummet för förvaring och dekorera med några noga utvalda konstföremål och växter.

Kolonial stil i köket

Ett kolonialt kök kombinerar funktionalitet med charm. Använd träskåp och hyllor, och välj köksredskap i koppar eller järn. En stor, rustik matbord i mitten av köket kan bli en samlingspunkt för familj och vänner. Lägg till textilier som handdukar och bordstabletter i jordnära färger för att fullända looken.

Tips för att lyckas med kolonial inredning

För att få din koloniala inredning att verkligen glänsa, följ dessa tips:

 • Blanda inte för mycket: Håll dig till några få färger och material för att skapa en harmonisk känsla.
 • Kvalitet framför kvantitet: Välj noga utvalda möbler och dekorationer som verkligen passar in i stilen.
 • Skapa en balans: Blanda det rustika med det eleganta, och det gamla med det nya, för att skapa en intressant och balanserad miljö.
 • Personlig touch: Lägg till föremål som speglar din egen historia och dina resor. Detta ger en personlig och unik känsla till din inredning.

Kolonial inredning för en harmonisk och stilren miljö

Att inreda ditt hem i kolonial stil kan skapa en harmonisk och stilren miljö som är både elegant och inbjudande. Genom att kombinera robusta möbler, naturliga färger och exotiska dekorationer kan du skapa ett hem som känns som en resa till avlägsna platser, samtidigt som det är en plats där du kan känna dig helt hemma. Med de tips och råd som vi har delat här, är du nu redo att börja ditt eget koloniala inredningsprojekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *