Shabby chic inredning - Allt du behöver veta

Publicerad den

av

 inom

Shabby chic inredning – Allt du behöver veta

Shabby chic är en inredningsstil som kännetecknas av en avslappnad och romantisk atmosfär med vintage och antika inslag. Möbler och dekorationer ser ofta lite slitna och välanvända ut, vilket ger ett inbott och bekvämt intryck. Det handlar om att skapa en känsla av tidlös elegans genom att blanda nytt och gammalt.

Grundelement i shabby chic

För att lyckas med shabby chic inredning finns det några grundläggande element du bör fokusera på. Här är några nyckelfaktorer som hjälper dig att få till stilen:

 • Färger: Ljusa, mjuka färger som vitt, pastellrosa, grått och beige är typiska för shabby chic. Dessa färger hjälper till att skapa en ljus och luftig känsla i rummet.
 • Möbler: Antika eller antikinspirerade möbler är ett måste. Leta efter möbler med snidade detaljer, krökta ben och en något sliten yta. Om du inte hittar vintage möbler kan du måla och slipa nya möbler för att ge dem en shabby chic-look.
 • Textilier: Blommiga mönster, spets och linne är populära textilier inom shabby chic. Använd dem för gardiner, kuddar och överkast för att förstärka stilen.
 • Dekorationer: Små detaljer som vintage klockor, speglar med patina, gamla böcker och porslinsfigurer kan ge ditt hem den rätta shabby chic-känslan.

Så hittar du rätt möbler

När du letar efter möbler till din shabby chic-inredning kan det vara en bra idé att besöka loppisar, antikaffärer och second-hand butiker. Där kan du hitta unika möbler som ger ditt hem en personlig touch. Om du inte har tid att leta kan du också köpa nya möbler och ge dem en antik look genom att måla och slipa dem.

Tips och tricks för att lyckas

För att verkligen lyckas med shabby chic inredning finns det några tips och tricks som kan vara bra att ha i åtanke:

 • Blanda nytt och gammalt: För att skapa en balanserad look, kombinera nya och gamla föremål. Det kan vara en modern soffa med vintage kuddar eller en antik spegel med en ny byrå.
 • Var kreativ: Shabby chic handlar om att uttrycka din personliga stil. Var inte rädd för att experimentera med olika material och mönster.
 • Återanvänd och återvinn: Ge gamla möbler och föremål nytt liv genom att måla om dem eller använda dem på nya sätt. En gammal dörr kan bli ett unikt sänggavel eller ett bord.
 • Detaljer gör skillnad: Små detaljer som handtag, knoppar och beslag kan verkligen lyfta din inredning. Leta efter vintage eller antikinspirerade detaljer för att komplettera looken.

Skapa rätt atmosfär

För att skapa den rätta shabby chic-atmosfären är det viktigt att tänka på helheten. Belysning spelar en stor roll; använd mjuk och varm belysning för att skapa en inbjudande och mysig känsla. Levande ljus och ljusslingor kan också bidra till att skapa en romantisk stämning.

Vanliga misstag att undvika

Det finns några vanliga misstag som många gör när de försöker skapa shabby chic inredning. Här är några tips på vad du bör undvika:

 • Överdriven patina: För mycket slitage kan göra att möbler och dekorationer ser trasiga ut istället för charmiga. Hitta en balans där föremålen ser välanvända men inte förstörda ut.
 • Färgöverflöd: Håll dig till en lugn färgpalett och undvik att blanda för många färger. För många olika färger kan göra att rummet ser rörigt och osammanhängande ut.
 • För mycket dekoration: Shabby chic handlar om enkelhet och elegans. Undvik att överdekorera rummet med för många småföremål. Välj några utvalda dekorationer som verkligen sticker ut och kompletterar inredningen.

Exempel på shabby chic inredning

För att ge dig en bättre bild av hur shabby chic inredning kan se ut, låt oss titta på några konkreta exempel. Föreställ dig ett vardagsrum med en vitmålad antik soffa, blommiga kuddar och ett vintage soffbord. På väggarna hänger gamla speglar med guldram och en stor vintage klocka. På golvet ligger en mjuk, vit matta och rummet är fyllt med naturligt ljus från stora fönster.

I sovrummet kan du ha en antik järnsäng med ett spetsöverdrag, mjuka kuddar och ett linneöverkast. På nattduksbordet står en gammal bordslampa med en spetskantad lampskärm och några gamla böcker. Gardinerna är ljusa och blommiga, vilket skapar en romantisk och lugn atmosfär.

Shabby chic i köket

Köket är ett utmärkt rum för att experimentera med shabby chic inredning. Tänk dig vitmålade skåp med antika knoppar, en gammaldags porslinsho och en köksö med en marmorskiva. Lägg till några vintage köksredskap, gamla glasburkar för förvaring och blommiga kökshanddukar för att förstärka stilen.

Var hittar du shabby chic inredning?

Det finns många platser där du kan hitta shabby chic möbler och dekorationer. Förutom loppisar och antikaffärer kan du också hitta mycket online. Sidor som Blocket, Tradera och olika inredningsbutiker har ofta ett bra utbud av shabby chic föremål. Glöm inte att också kolla på sociala medier och olika inredningsforum för inspiration och tips.

Fördelar med shabby chic inredning

Shabby chic inredning har många fördelar. Förutom att det är en vacker och tidlös stil, är det också ett hållbart sätt att inreda. Genom att återanvända och återvinna gamla möbler och föremål bidrar du till en mer hållbar livsstil. Dessutom ger shabby chic inredning dig möjlighet att skapa ett unikt och personligt hem som speglar din egen stil.

Shabby chic inredning i framtiden

Trender kommer och går, men shabby chic verkar vara här för att stanna. Stilen har utvecklats och anpassats över tid, men grundprinciperna förblir desamma. Vi kan förvänta oss att shabby chic fortsätter att vara populär, särskilt bland dem som uppskattar en romantisk och avslappnad atmosfär.

Allt du behöver veta om shabby chic inredning

Shabby chic inredning handlar om att skapa en harmonisk och inbjudande atmosfär genom att kombinera nytt och gammalt. Med rätt färger, möbler och dekorationer kan du förvandla ditt hem till en mysig och elegant oas. Genom att följa tipsen och råden i denna artikel kan du enkelt lyckas med shabby chic stilen och skapa ett hem som du älskar att vara i. Lycka till med din inredning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *