Publicerad den

av

 inom

Young Designers – den nya generationen av formgivare på Formex-mässan

På Formex-mässan i Stockholm har man sedan länge uppmärksammat och stöttat unga formgivare. En av de mest intressanta grupperna är Young Designers, som sedan flera år tillbaka presenterar de mest innovativa och nytänkande designerna på mässan. I den här artikeln ska vi titta närmare på den senaste generationen av Young Designers, deras bakgrunder och inspirationskällor.

Young Designers på Formex-mässan

Young Designers-gruppen på Formex-mässan består av unga formgivare från olika delar av Sverige, som alla delar samma passion för design och kreativitet. Genom att visa upp sina alster på Formex-mässan får de möjlighet att nå ut till en stor publik och visa upp sin potential för potentiella kunder och arbetsgivare.

Den senaste generationen av Young Designers, som presenterades på Formex-mässan i år, är en imponerande grupp unga talanger som utmanar de etablerade normerna inom designbranschen. Deras alster utgår från en rad olika influenser och inspirationskällor, från naturen och hållbarhet till mode och teknik.

Några av de mest intressanta deltagarna i årets Young Designers-grupp är:

  • Hanna Hedman är en ung smyckesdesigner från Stockholm, vars verk utgår från en kombination av traditionellt hantverk och modern teknik. Hennes smycken är ofta stora och dramatiska, och uttrycker en stark känsla av rörelse och liv.
  • Simon Johansson är en möbeldesigner från Göteborg, som har fått mycket uppmärksamhet för sina innovativa och praktiska möbler. Hans designfilosofi utgår från en önskan att skapa möbler som är funktionella och hållbara samtidigt som de är vackra och eleganta.
  • Sofie Lachaert är en ung textildesigner från Norrköping, som skapar unika och personliga textila alster. Hennes verk utgår ofta från ett starkt känslomässigt uttryck, och hon har en förmåga att skapa textilier som väcker starka känslor hos betraktaren.

Bakgrunder och inspirationskällor

Den senaste generationen av Young Designers på Formex-mässan kommer från en rad olika bakgrunder och har olika inspirationskällor. Gemensamt för dem är dock en stark passion för design och en önskan att skapa något nytt och innovativt.

Hanna Hedman, smyckesdesignern från Stockholm, utgår i sitt arbete från en kombination av traditionellt hantverk och modern teknik. Hon är inspirerad av naturen och av hur ljus och rörelse kan skapa spännande mönster och former.

Simon Johansson, möbeldesignern från Göteborg, är inspirerad av japansk design och utgår i sitt arbete från en önskan att skapa unika och personliga möbler som speglar människans relation till sina omgivningar. Johansson har uppmärksammats för sin designserie ”Urskog”, som består av vackra och robusta möbler tillverkade av trä från svenska skogar.

En annan intressant medlem i Young Designers-gruppen är Maria Bruun, som är en dansk möbeldesigner. Bruun har en minimalistisk och funktionell designfilosofi och har skapat en serie möbler som är lika vackra som de är praktiska. Hennes designserie ”Treetop” består av flera olika stolar och bord, inspirerade av skogens träd och grenar.

I gruppen finns också Helena Svensson, som är en textildesigner från Malmö. Svensson är känd för sin färgstarka och lekfulla designstil och skapar mönster som för tankarna till både 70-talet och framtidens teknologi. Hennes designserie ”Cosmic Creatures” består av tyger, kuddar och andra textilier med fantasifulla mönster av utomjordingar och rymdskepp.

Young Designers-gruppen visar tydligt att svensk design är på en mycket hög nivå och att det finns många unga formgivare som är värda att hålla ögonen på. Det är också en bekräftelse på att Formex-mässan är en viktig plattform för att visa upp svensk design och ge unga talanger en chans att få synas och höras.

Utöver de individuella medlemmarnas designserier, så har Young Designers-gruppen också skapat ett gemensamt projekt vid flera tillfällen. Detta projekt brukar presenteras som en stor installation på Formex-mässan och är alltid något som lockar mycket uppmärksamhet.

Ett av de mest minnesvärda gemensamma projekten var när Young Designers-gruppen skapade en installation inspirerad av ”Den lilla sjöjungfrun”. Installationen bestod av flera olika element, bland annat en stor skulptur av sjöjungfrun själv och flera mindre sjöjungfruskulpturer som hängde i taket. Det var en imponerande och fantasifull installation som visade upp gruppens samlade kreativitet och talang.

Sammanfattningsvis är Young Designers-gruppen en viktig del av den svenska designscenen och en spännande plattform för unga formgivare att visa upp sina talanger. Gruppen består av många olika formgivare med olika bakgrunder och designfilosofier, vilket skapar en dynamisk och varierad presentation på Formex-mässan. Det är inspirerande att se hur dessa unga talanger tar svensk design till nya höjder och visar upp den för en bred publik på en av Sveriges största designmässor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *